Van idee tot goedgekeurd project
Een project indienen: hoe doe je dat? Op deze pagina nemen we je mee doorheen het proces van idee tot goedgekeurd project.
Voor wie?
Uniek aan de LEADER-aanpak is dat de ideeën van onderuit groeien tot volwaardige projecten. Zowel bewoners als ondernemers, organisaties, lokale besturen en verenigingen komen in aanmerking voor een LEADER-subsidie.
Belangrijk om te weten: je project moet uitgevoerd worden in één (of meerdere) van de gemeenten die behoren tot één van de drie Antwerpse LEADER-gebieden én het projectidee moet passen binnen de doelstellingen en acties van de verschillende thema’s. Welke dat zijn vind je op de pagina’s over de LEADER-gebieden.
Jaarlijkse oproep
We lanceren jaarlijks een oproep voor plattelandsprojecten.
Twee keer per jaar keuren we microprojecten goed, voor reguliere projecten is er één ronde. Wil je een idee aanmelden? Dit zijn de eerste stappen:
- Lees de Lokale Ontwikkelingsstrategie van het gebied waar je wil indienen
- Neem contact op met de LEADER-coördinator om je idee te bespreken
- Meld je idee aan vóór de deadline met het juiste formulier
Download hieronder het overzicht van de stappen om tot een volledig LEADER-dossier te komen.
Twee soorten projecten
Microprojecten
Niet alleen grote projecten kunnen een bijdrage leveren aan het platteland, ook kleinere projecten brengen veranderingen teweeg. Microprojecten kunnen in een termijn van maximaal anderhalf jaar uitgevoerd worden en mogen maximaal €12.000,- kosten. Microprojecten kunnen rekenen op een eenvoudige administratie. Ze moeten een concreet resultaat opleveren.
Ideeën voor microprojecten kunnen twee keer per jaar worden ingediend.
We goten alle te zetten stappen in een visueel overzicht, download het hierboven.
Aanmeldformulier MICROprojectideeReguliere projecten
Reguliere projecten hebben een projectkost van minstens €12.000,- .
In het handboek voor projectindieners van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM, de instantie die de subsidies uitbetaalt) vind je uitgebreide informatie over de soorten projecten.
Voor reguliere projecten kijken we iets nadrukkelijker naar het integreren van de LEADER-methodiek. Die lichten we hieronder toe.
Ideeën voor reguliere projecten kunnen één keer per jaar worden ingediend.
We goten alle te zetten stappen in een visueel overzicht, download het hierboven.
Aanmeldformulier projectideeDe LEADER-methodiek
Dit is het DNA van LEADER. Als je bij het schrijven van je projectaanvraag al rekening houdt met onderstaande onderdelen, vergroot je de kans op goedkeuring.
Bottom-up
Met LEADER geven we de kans aan lokale actoren om samen de uitdagingen van het gebied te formuleren en te experimenteren met projecten.
Gebiedsgericht
LEADER-projecten kijken idealiter over de gemeentegrenzen heen en hebben een meerwaarde voor (een deel) van het gebied.
Lokaal partnerschap en samenwerking
Samenwerking is een belangrijke voorwaarde voor LEADER-projecten. Lokale partnerschappen, ook met nieuwe of minder evidente partners hebben een streepje voor. Ook stimuleren we samenwerking met andere gemeenten.
Geïntegreerd en multisectoraal
We sporen projectindieners aan om op geïntegreerde wijze, over de verschillende sectoren heen, uitdagingen aan te pakken in projecten.
Netwerkvorming
lokale partnerschappen en de geïntegreerde en multisectorale strategie leiden tot duurzame netwerkvorming binnen het gebied zelf en waar mogelijk ook tussen verschillende LEADER-gebieden.
Innovatief
We streven naar projecten met een innovatief karakter. Denk zeker niet alleen aan technologie, maar ook aan toepassing van een methodiek waar die nog niet is ingezet of samenwerking tussen sectoren die nog niet eerder voorkwam.
Goedgekeurd! En dan?
Goede afspraken maken goede vrienden. Eens je project is goedgekeurd zijn er een aantal regels die je moet volgen. Om die uit te leggen plannen we daarom vlak na de start een intake-gesprek met je in. Daarnaast vind je op de pagina Documenten allerlei informatie om je te helpen bij een succesvolle uitvoering van je LEADER-project. Ook organiseren we elk jaar verschillende (online) infosessies rond het opstellen van je declaratiedossier en het werken met het plattelandsloket. Houd zeker onze kalender in het oog voor het aanbod.
Uiteraard staat het LEADER-secretariaat je graag met raad en daad bij mocht je nog aanvullende vragen hebben.