Home Biobased Boeren
LEADER Kempen Zuid

Biobased Boeren

‘Biobased Boeren’ heeft als doel een netwerk van landbouwpioniers klaar te stomen en om ruimte te maken voor experiment en eventueel opschaling in een latere fase. Zo realiseren we een opstap naar nieuwe initiatieven en staan we klaar wanneer opportuniteiten voor landbouw- en bouwsector zich voordoen.

Reportage PlattelandsTV Biobased Boeren

Projectdetails

RURANT vzw
LEADER Kempen Zuid
Geel, Grobbendonk, Herenthout, Herselt, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Olen, Vorselaar, Zandhoven
€ 72921.98
€ 47399.29
01/01/2023 - 30/06/2024
www.rurant.be
Joris Matthé joris.matthe@rurant.be 014/ 85 27 07

Project in het kort

‘Biobased Boeren’ is een vernieuwend, revolutionair concept. Niet eerder dachten we aan landbouwers om naast voedsel ook vezels te leveren voor duurzame, circulaire en modulaire woningbouw. Het concept staat nog in de kinderschoenen. Om op termijn kunnen opschalen is er ruimte nodig voor experiment, het werken aan vertrouwen in elkaar én de mogelijkheden.

Nieuw perspectief

Met ‘Biobased Boeren’ willen we samen met de partners nieuw perspectief bieden aan de bouw- en landbouwsector. Ze kampen beide met specifieke problemen en de oplossing zit in de samenwerking. Deze radicaal nieuwe manier van modulair en circulair bouwen met exclusief gebruik van lokaal geproduceerde materialen en ‘afval’ uit reststromen doet ons nadenken over klimaatoplossingen én nieuwe landbouwmodellen. We kijken met frisse blik naar quasi oneindige, ongebruikte afvalstromen en nieuwe teelten. Plots worden textiel, voedselresten en rioolwater, maar ook bijvoorbeeld hennep, vlas, lisdodde, mycellium en cellulose een bron van bouwmateriaal. We verliezen de hoofdfunctie van de landbouwsector als voedsel- en voederproducent niet uit het oog. De winst zit in de complementaire multifunctionaliteit waarbij (vee)voeding én duurzame productie van vezels perfect samen kunnen gaan.

Het project heeft als doel een netwerk van landbouwpioniers klaar te stomen en om ruimte te maken voor experiment en eventueel opschaling in een latere fase. Zo realiseren we een opstap naar nieuwe initiatieven en staan we klaar wanneer opportuniteiten zich voordoen.

Deel dit project