Home Geïntegreerd Faunaplan
LEADER MarkAante Kempen +

Geïntegreerd Faunaplan

Samen met land‐ en tuinbouwers wordt bepaald welke diersoorten landbouwvriendelijk kunnen zijn en  kunnen helpen bij de bedrijfsvoering. Tegelijk wordt aan het verhogen van de biodiversiteit gewerkt.

Projectdetails

Regionaal Landschap de Voorkempen
Brecht, Essen, Hoogstraten, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel
€ 76922
€ 50001.3
01/07/2018 - 30/6/2023

Project in het kort

Binnen dit samenwerkingsproject werkt een complementaire groep partners uit verschillende Vlaamse LEADER-regio’s samen met land‐ en tuinbouwers om te bepalen welke diersoorten landbouwvriendelijk kunnen zijn en  kunnen helpen bij de bedrijfsvoering.

De insteek is dat het aantrekken van specifieke diersoorten d.m.v. kleine aanpassingen kan helpen om aan plaagbestrijding te doen en/of het bedrijfseconomisch interessant kan zijn. Op die manier ontstaat een win‐win situatie waaruit landen tuinbouwbedrijven voordeel halen en er gewerkt wordt aan biodiversiteit. Belangrijk aan dit
project is ook dat het brede publiek, het beleid en producenten van landbouwinfrastructuur geïnformeerd en betrokken worden.

Concreet zal binnen dit project de status van vleermuizen en steenuilen als plaagbestrijders onderzoeken in vier landbouwsectoren: veehouderij, groententeelt, fruitteelt en de boomkweek. Daarnaast zullen er verscheidene maatregelen getest worden die landbouwers kunnen treffen om vleermuizen aan te trekken. Via de inrichting van demobedrijven zullen landbouwers, burgers en beleidsmakers met deze maatregelen kennis kunnen maken.

In de loop van het project is ook een maatregel rond kievit en rolklaver geïntroduceerd.

Deel dit project