Home Markante vennen op de steilrand
LEADER MarkAante Kempen +

Markante vennen op de steilrand

Een impuls die vennen als typerend landschapselement van de Noorderkempen opnieuw in de spotlights zet, zowel bij eigenaren als bij het ruime publiek.

Projectdetails

Ines Van Limbergen
Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel, Zoersel
€ 65.125
€ 42.331
01/01/2018 - 30/06/2019
www.rldv.be
Ines Van Limbergen ines.vanlimbergen@rldv.be 03/312 87 15

Project in het kort

Het herstel van enkele vennen via ad-hoc projecten bracht lokaal meerdere vragen van andere privé-eigenaren aan het licht. Regionaal Landschap de Voorkempen wil dit momentum aangrijpen om (particulier) vennenbeheer een gestroomlijnde aanpak en ondersteuning te bieden.

RLDV wil met een LEADER-project vennen in de kijker zetten middels vier ACTIES: vennen herstellen , privé-eigenaren, landbouwers, grondbezitters een kader te bieden hoe aan deze werken te beginnen, veneigenaren te sensibiliseren en het ruime publiek vennen laten te beleven.

Een ven is geen poel of vijver, maar een natuurlijk ontstane waterpartij op de steilrand (of microcuesta) in de Markaante Kempen. Vennen zijn uiterst streekeigen (en komen zelden voor buiten de Kempen) en hebben nood aan beheer. Er liggend honderden vennen buiten natuurgebied in handen van landbouwers, privé-eigenaren, grondbezitters, … , waar nood is aan ondersteuning.

Dit LEADER-project is een impuls die vennen als typerend landschapselement van de Noorderkempen opnieuw in de spotlights zet, zowel bij eigenaren als bij het ruime publiek.

Deel dit project