Home Rosmolen Arbeid Adelt – Van zaad tot olie
LEADER Kempen Oost

Rosmolen Arbeid Adelt – Van zaad tot olie

Door het bouwen van een rosmolen met kollergang en olieslagbank de identiteit van molenaarsambacht, de binding met landbouw en natuur op educatieve wijze doorgeven.

Projectdetails

Molenkring Arbeid Adelt
LEADER Kempen Oost
Ravels
€ 96.799
€ 62.920
01/01/2019 - 30/06/2020
Patrick Vloemans info@grafics.be 014 65 77 43

Project in het kort

De gediplomeerde molenaars en vrijwilligers van de beschermde molen “Arbeid Adelt” te Weelde willen door het bouwen van een rosmolen met kollergang en olieslagbank de identiteit van molenaarsambacht, de binding met landbouw en natuur op educatieve wijze doorgeven.
De kollergang, een restant uit de “Boeretang” watermolen van Dessel, anno 1379, zijn twee ronde natuurstenen met houten aandrijf- en overbrengingssysteem dat we restaureren en innovatief inwerken in de rosmolen, gebouwd met streekgebonden materialen en aangedreven met paard.

Het pletten van zaden en granen uit plaatselijk geteelde gewassen tot olie, kunnen we via de “korte keten” filosofie, landbouw en plaatselijke economie binden en brengen we plattelandsbeleving in de huiskamer met eigen streekproducten.
Het project is verankerd door de centrale ligging in de oude dorpskern met als aantrekkingspool de St.-Michielskerk, pastorij en windmolen die pronken in de open ruimte van uitgestrekte velden, akkers, heide en natuur als oase van rust die ademt naar nostalgie,
Het maatschappelijk draagvlak vergroten we door samenwerking met plaatselijke verenigingen uit de landbouw, natuur, cultuur, erfgoed en via crowdfunding met de Herita-projectrekening kan de burger mee participeren.
Voor toeristen, bezoekers, de passanten en mensen met een beperking geven onze molenaars rondleidingen en met het educatief scholenpakket “Molen je mee” begeleiden we leerlingen en leerkrachten in de wereld van landbouw, techniek, milieu.

Deel dit project