Home Vakwerk_netwerk
LEADER MarkAante Kempen +

Vakwerk_netwerk

Ontwikkeling van een ondersteunend kader en organisatie van praktische demo’s en workshops rond agrarisch Voorkempens erfgoed (historische hoeven) voor zowel eigenaars als vaklui en technische scholen.

Projectdetails

Regionaal Landschap De Voorkempen - Erfgoed Voorkempen
Essen, Kalmthout, Kapellen, Wuustwezel, Zoersel
€ 79750
€ 51837.50
01/01/2020 - 30/06/2022
www.rldv.be
Leen Dierckx leen.dierckx@rldv.be 03/312 98 76

Project in het kort

Vakwerk/Netwerk richt zich op de problematiek van verdwijnende erfgoedwaarden bij waardevolle historische hoeven in de Voorkempen. De basis voor dit project zijn recente bevindingen die de kwetsbaarheid van agrarisch erfgoed bevestigen (Anthonissen, lopend onderzoek) en een gebrek aan kennis omtrent deskundig onderhoud van beschermde gebouwen bij particuliere eigenaars vaststellen (Van Roy, 2018).

Een analyse van de erfgoedwaarden en de bouwfysische toestand van waardevolle historische hoeven in de Voorkempen, in combinatie met een bevraging van eigenaars en lokale vaklui laat toe om concrete noden en aandachtspunten bij het onderhoud en restauratie van historische hoeven in kaart te brengen.

Het project beoogt de waardering van agrarisch Voorkempens erfgoed door de ontwikkeling van een begeleidend en ondersteunend kader voor zowel eigenaars als vaklui: twee actoren die bepalend zijn voor een kwaliteitsvol beheer van waardevol agrarisch Voorkempens erfgoed. Dit gebeurt door het uitwerken van concrete handvaten voor het onderhoud en herstel van historische hoeven in de streek aan de hand van laagdrempelige handleiding voor eigenaars, opleidingsdagen, workshops en restauratiedemo’s of kleinere voorbeeldrestauraties bij particulieren voor lokale vaklui en technische vakscholen en het opstarten van een performant netwerk waarin deze doelgroepen elkaar kunnen vinden, ervaringen en informatie kunnen delen.

Deel dit project