Home De klimaathoeders van de Kempen
LEADER Kempen Zuid

De klimaathoeders van de Kempen

Opstarten van een netwerk van landbouwers en andere actoren met interesse in een praktische invulling van de klimaatproblematiek, met metingen en pilootbedrijven in minstens vier van de gemeenten in LEADER Kempen Zuid.

Projectdetails

KU Leuven
LEADER Kempen Zuid
Geel, Grobbendonk, Herenthout, Herselt, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Olen, Vorselaar, Zandhoven
€ 215475
€ 140058.75
01/01/2023 - 30/06/2025
www.kuleuven.be
Karen Vancampenhout karen.vancampenhout@kuleuven.be 014/ 72 13 62

Project in het kort

Met het project ‘De Klimaathoeders van de Kempen’ willen KU Leuven Campus Geel, Thomas More Kempen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Hooibeekhoeve, Boerenbond, Het Bolhuis, VLM Regio Oost en het Departement Landbouw en Visserij de klimaatkansen voor graslanden in de Kempen bekend maken bij de landbouwsector, natuursector, studenten, het beleid en de toeristische sector.

Zowel de landbouw- als de natuursector spelen een belangrijke rol binnen het klimaatverhaal. In de Kempen, waar graslanden een belangrijk deel uitmaken van het landschap, liggen er nog veel kansen. Innovatieve technologieën voor graslanden en precisiebegrazing brengen nieuwe opportuniteiten voor koolstofopslag en bodemgezondheid, maar zijn nog onvoldoende vertaald naar de praktijk voor (de zandgronden van) de Kempen. We willen deze bodemeigenschappen in kaart brengen, kwantificeren en communiceren naar de sectoren met de finaliteit om veetelers en landschapsbeheerders in staat te stellen hun graslanden duurzaam te beheren.

We willen veetelers bewust maken van de mogelijkheden tot koolstofopslag in de bodem en de voordelen voor bodemvocht. We willen ze bovendien een stem geven in het klimaatverhaal en toegang geven tot extra voordelen uit klimaatinitiatieven. Ook willen we studenten en professionals mee engageren voor duurzame oplossingen voor het platteland. En, last but not least, we willen de positieve mogelijkheden van grasland en begrazing in de Kempen zichtbaar maken voor burgers en recreanten.

Deel dit project