Home LEADER gebieden

LEADER gebieden

In de provincie Antwerpen zijn er drie LEADER-gebieden, waar in totaal 35 (deel)gemeenten in vertegenwoordigd zijn. In deze gemeenten kunnen overheden, organisaties, verenigingen, ondernemers én burgers projecten indienen. We zoeken naar projecten die het platteland versterken. Dat kan op heel veel verschillende mnaieren zolang ze in één van de drie vastgelegde thema’s passen:

  • Leefbare en levendige dorpen
  • Landschapskwaliteit en biodiversiteit
  • Landbouw en biomassavalorisatie

Inspiratie nodig? Lees over concrete voorbeelden op de pagina van het gebied waar jij een idee voor hebt.

kaart van alle leader-gebieden in de provincie antwerpen

De drie Antwerpse LEADER-gebieden

LEADER MarkAante Kempen+ bestaat uit dertien gemeenten in het noorden van onze provincie: Stabroek (zonder Hoevenen), Kapellen, Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, Zoersel, Malle, Rijkevorsel, Hoogstraten, Merksplas, Beerse en Baarle-Hertog. Typisch voor dit gebied zijn de grote hoeveelheid open ruimte, de aanwezigheid van landbouw en de gemengde ‘boerennatuur’ zoals je die bijvoorbeeld vindt in de Koloniën van weldadigheid in Merksplas en Wortel.

LEES MEER

LEADER Kempen Oost bestaat uit 7 gemeenten in het noord-oosten van onze provincie. Het LEADER-gebied grenst aan de provincie Limburg en in het noorden aan de Nederlandse provincie Noord-Brabant. In vergelijking met de rest van de provincie worden in dit gebied veel gewassen geproduceerd uit akkerbouw. Daarnaast is de groententeelt ook belangrijk. Het landschap wordt gekenmerkt door de Kempense Meren, de bovenloop van de Kleine Nete en doorkruist door de rivieren Mark en Weerijs.

Volgende gemeenten maken deel uit van het LEADER-gebied: Ravels, Oud-Turnhout, Arendonk, Retie, Dessel, Mol en Balen.

Meer info

LEADER Kempen Zuid bestaat uit 15 gemeenten in het zuiden van onze provincie.

Het LEADER-gebied grenst in het zuiden aan de provincie Vlaams-Brabant. In vergelijking met de rest van de provincie is vooral het versnipperd landbouwgebied kenmerkend. De open ruimte in dit gebied staat erg onder druk. Landschappelijk bevindt dit gebied zich in de stroomgebieden van de Kleine en de Grote Nete. In het zuiden is er het Zuid-Kempisch Heuvelland.

Volgende gemeenten maken deel uit van het LEADER-gebied: Geel, Kasterlee, Lille, Meerhout, Laakdal, Olen, Zandhoven, Grobbendonk, Vorselaar, Herenthout, Herselt Tongerlo, Westerlo en Oevel (Westerlo), Houtvenne en Westmeerbeek (Hulshout),
Noorderwijk en Morkhoven (Herentals), Itegem, Wiekevorst en Hallaar (Heist-op-den-Berg).

Meer info

Vragen? Hulp nodig?

Niet gevonden wat je zocht? Liever iemand aan de telefoon?
Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Contacteer ons